Ziek van de spanning

“Morgen is het dinsdag en op dinsdagmiddag, na de lunch gaan we weer schoolzwemmen. Zucht, ik voel me nu al een beetje misselijk worden, spanning. Ik kom niet goed in slaap, want ik ben zenuwachtig, ik voel spanning. De volgende ochtend word ik misselijk wakker, maar ik moet naar school. De ochtend vliegt voorbij en ja hoor, héél veel spanning. En dan moet ik thuis gaan lunchen en me omkleden voor het schoolzwemmen. Ik krijg geen hap door mijn keel. Ik moet overgeven, ik ben ziek van de spanning. Ik wil niet schoolzwemmen mama”.

spanning

Veel kinderen vinden nieuwe activiteiten, vakanties of schoolreisjes, maar ook bijvoorbeeld Sinterklaas zó spannend dat ze er werkelijk ziek van kunnen worden. Aanstellerij? Nee, echt ziek. Koorts, buikpijn, misselijk, overgeven, hoofdpijn. Lichamelijke klachten die worden veroorzaakt door de spanning welke in het lijfje van je kind wordt opgebouwd en op de een of andere manier het lichaam moeten verlaten. Is je kind daarnaast ook nog gevoelig? Dan herken je dit waarschijnlijk bij heel veel activiteiten.

Een heleboel vragen

Nieuwe dingen zijn voor veel kinderen spannend. Je wilt weten wat je te wachten staat. Wie er allemaal zullen zijn en of zij jou wel aardig vinden. Of je die activiteit wel onder de knie gaat krijgen of dat je het misschien helemaal niet kunt. Maar ook vragen als waar gaan we heen, hoe ziet het eruit, wat gaan we allemaal doen. Ga daarom met je kind in gesprek. Wat voor vragen dwalen er allemaal rond in het hoofd van je kind.

Hoe help je niet?

Direct alles proberen op te lossen. Zeggen dat het wel mee zal vallen, dat je kind het echt wel kan. Je eigen gevoelens verstoppen. Dat zal niet gaan werken. Erken dat het spannend is, benoem dat je ziet dat je kind aan het piekeren is en zenuwachtig wordt. Geef ook aan dat dit mag en dat jullie samen kunnen gaan bedenken wat je kind nodig heeft om minder zenuwachtig te zijn, want gezonde spanning hoort er nou eenmaal bij. Accepteer dit als ouder ook en probeer dit dan ook te verdragen.

Bedenk ook voor jezelf hoe gespannen jij bent voor bepaalde activiteiten met het gezin. Voelt jouw kind dit? Maak het dan juist bespreekbaar en doe niet alsof er niets is. Dan geef je namelijk de boodschap mee dat je je niet zenuwachtig mág voelen en moet doen alsof er niets aan de hand is.

Hoe help je wel?

ontspanningJe kunt je kind helpen door in gesprek te gaan, vragen te beantwoorden die je weet. Of misschien kun je de camping alvast opzoeken op internet waar jullie naartoe gaan. Haal samen herinneringen op van de vakantie van vorig jaar en dan vooral de leuke, ontspannende momenten. Geef ook aan dat je zelf ook weleens zenuwachtig bent, vooral bij nieuwe onbekende dingen. Dit is normaal.

Bedenk ook als ouder of je weken van te voren moet vertellen dat jullie naar de Efteling gaan. Of is een paar dagen van te voren ook goed? Ga samen met je kind zitten om activiteiten te bedenken die jouw kind kunnen helpen om de spanning te verlagen. Dit kunnen dingen zijn als trampoline springen, lekker buiten spelen, een boswandeling of misschien een warme douche of een massage. Kinderen vinden het fijn als ze worden betrokken bij bepaalde keuzes, doe dit hier ook zeker bij.

genieten

Hoe meer ontspannen je kind is, hoe meer het kan genieten van de activiteit. En jij dus ook.

Kun jij met deze drukke maanden op komst wel wat positiviteit en rust gebruiken in je gezin? –> Doe dan gratis mee met Focus on the Good.

Focus on the Good heb ik speciaal ontwikkeld voor gezinnen die nét even wat meer plezier en rust in deze stressvolle tijd kunnen gebruiken. Je krijgt praktische oefeningen in je mailbox toegestuurd waar je mee aan de slag kunt wanneer het jou uitkomt.

En echt helemaal gratis. Waarom? Omdat ik vind dat ieder gezin dit verdient!

Vind je het fijn om met andere gelijkgestemde ouders hierover te delen? Dan heb ik ook een hele veilige besloten Facebookgroep waarin je je vragen kunt stellen aan mij of andere ouders. Na aanmelding ontvang je hier de link van. Meer informatie vind je hier >>

Lieve groet en hopelijk tot in de Facebookgroep,

blog

Ps : Ken jij een gezin wat meer rust verdient? Stuur dan zeker dit blog door en wie weet is Focus on the Good ook wat voor hen.