Vergelijken met anderen

Vergelijken met anderen. Ontzettend onzeker over zichzelf. Ik zie het bij jonge kinderen in mijn praktijk vanaf een jaar of 6/7 beginnen, pubers doen het, maar ook volwassenen om me heen hoor ik het zeggen. En ook ik deed het vroeger héél veel. En nu betrap ik me er soms nog op.

vergelijken met anderenDoor sociale media is het nog makkelijker en verleidelijker om je te vergelijken met alles en iedereen die je ziet. Het gekke is dat sociale media helemaal geen echt beeld laat zien van de wereld. Mensen posten voornamelijk leuke dingen, vakanties (het liefst héél ver weg), hoogtepunten, feestjes en prachtige kiekjes die echt niet in één keer zijn gelukt.. En toch zegt je hoofd: ‘wow die heeft veel vrienden, die heeft een mooie foto of is knap. Dat heb ik helemaal niet. Die heeft mooie kleding, dat kan ik niet betalen. Die gaat ver weg op vakantie, dat zou ik ook wel willen’. En ga zo maar door. Herkenbaar? En zie jij ook dat jouw kind erg onzeker is over zichzelf, wat hij/ zij draagt of wat hij/zij doet? Lees dan zeker verder…

Onzeker, wat nu?

Als je bovenstaande herkent dan is het belangrijk om even de tijd te nemen en te kijken naar jezelf en je kind. Stel jezelf de volgende vragen:

❤️ Wat heb ik wél?
🧡 Waar ben ik blij mee en dankbaar voor?
💛 Wat maakt dat ik zulke gedachten heb over anderen?
💚 Is het jaloezie, iets dat ik diep van binnen zou willen? Of is het iets anders?
💙Hoe komt het dat ik er onzeker van word?

Hoe help ik mijn kind hiermee?

vergelijken Is je kind onzeker? Dan is het zeker belangrijk voor jou als ouder dat je het gesprek aan gaat. Leg uit hoe sociale media werkt, wat mensen vooral laten zien en dat niet het hele leven bestaat uit mooie plaatjes, verre reizen en bewerkte foto’s. Ga zo nu en dan eens samen zitten en neem echt even de tijd om dezelfde vragen te stellen als hierboven. Pak pen en papier en neem de volgende punten mee in het gesprek:
❤️ Kijk eens naar de kwaliteiten van je kind. Laat je kind eerst zelf bedenken waar hij/zij goed in is en laat dit opschrijven. Daarna vul jij het als ouder aan.
🧡 Welke eigenschappen vindt jouw kind goed van zichzelf? En welke vindt hij/zij lastiger? Geef je kind als oefening dat het ook aan bijvoorbeeld opa, oma, broertje, zusje, leerkracht, vrienden vraagt wat zij goede eigenschappen vinden van jouw kind.
💛 Laat je kind opschrijven wat hij/zij heel erg leuk vindt om te doen, waar ontspant het van?

En weet je, iedereen is anders, maar tegelijkertijd ook zo hetzelfde. Ik ken namelijk niemand die nooit onzekere gedachten en gevoelens heeft. Zeg dit ook tegen je kind.

Iedereen heeft onzekerheden en dat mag. Het maakt ons mens.

Wil jij je kind nog meer helpen met zelfvertrouwen krijgen? Geef dan complimenten die écht effectief zijn. Hoe je dit doet? Dat leer je gratis in de Challenge Focus on the Good.

Focus on the Good heb ik speciaal ontwikkeld voor gezinnen die willen investeren in zelfvertrouwen en durven te kijken naar zichzelf. Je krijgt praktische oefeningen in je mailbox toegestuurd waar je mee aan de slag kunt wanneer het jou uitkomt. Waarom helemaal gratis? Omdat ik vind dat ieder gezin dit verdient! Meer informatie vind je hier >>

Lieve groet,

blog

Ps : Nooit meer een blog missen? Meld je dan aan zodat je mijn nieuwste blogs maandelijks in je mailbox ontvangt.