faalangst

Succes voor de gevoelige creatieveling

uitblinken als beelddenkerIk zie als kind- en jeugdpsycholoog kinderen tussen de 6 en 18 jaar die écht allemaal verschillend zijn. De problematiek lijkt misschien op elkaar, maar ieder kind is uniek. In mijn vorige blogs heb je kunnen lezen dat ik pleit voor begrip voor de diversiteit in leerstijlen, zoals beeldend leren, ervarend leren enz. Als je niet weet wat beelddenken is, raad ik je aan eerst mijn blog te lezen “Een 4 of een bootje?”

Hoe kan het dat voor iedereen het onderwijs hetzelfde is, terwijl ieder kind anders is? Tja, daar heb je het probleem al. De leerkracht kan namelijk niet voor alle 30 kinderen in de klas een individueel plan maken. En dus lopen sommige kinderen vast in het onderwijs.

Waar kan jouw creatieveling het meeste uithalen?
Een jongen die bij mij in de praktijk kwam had duidelijk een sterke rechterhersenhelft. Hij was enorm creatief en verzon vaak nieuwe dingen waar ik nog geen seconde over had nagedacht. Zo kwam hij soms met een idee om wat hij bij mij had geleerd makkelijker te onthouden, waar ik nog niet eens op was gekomen.

Ook hield hij van tekenen en knutselen, was een echte doorzetter en erg origineel. Hij had veel fantasie, kon goed beredeneren en was ook erg gevoelig. Zo voelde hij veel dingen goed aan, bijvoorbeeld wanneer er wat tegen hem werd gezegd wat die persoon niet echt meende. Ook zorgde hij graag voor anderen, omdat hij intuïtief begreep wat er om hem heen gebeurde en hij wilde heel graag dat anderen hem leuk vonden.

lief gevonden worden

Pas op met de uitblinkers!
Doordat deze kinderen zulke doorzetters zijn vinden zij ook van zichzelf dat zij direct alles moeten kunnen. Het zijn vaak echte perfectionisten. En dit zag ik bij deze jongen ook terug. In zijn hoofd zag hij de uitkomst al, terwijl hij nog bij het begin moest beginnen. Hij kon dan niet uitleggen aan de meester hoe hij aan zijn antwoord was gekomen. En voelde dit echt als falen.

Vaak begon hij ook pas met iets wanneer hij eerst (bijna) zeker wist dat het hem ging lukken. Zijn moeder vertelde dat dit bij het leren fietsen al zo was. Hierdoor was hij enorm laat met leren fietsen  uitstelgedrag om de zijwieltjes van de fiets eraf te halen. Hij stelde zulke hoge eisen aan zichzelf die hij niet in één keer kon behalen en dus meerdere keren viel met de fiets. ‘Zie je wel, ik kan het toch niet.’ Hier moet je erg alert op zijn en voorkomen dat het kind enorm teleurgesteld is of zelfs faalangst creëert!
faalangst
Tip om faalangst te voorkomen

Een tip om faalangst te voorkomen is dat je bijvoorbeeld vertelt over hoe je kind, vroeger toen het nog heel klein was, nog niet kon lopen en dit toch heeft geleerd. Laat hierbij bijvoorbeeld foto’s zien dat je kind kruipt of nog in de box ligt. Of vertel over je eigen schoolperiode of de baan die je nu hebt. Ben je daar in één keer gekomen of ook in stappen? Merk je dat jouw kind faalangstig is? You&Me Psychologie biedt faalangsttraining om het zelfvertrouwen weer te versterken!

Deel alsjeblieft jouw ervaringen over beelddenkers en hun uitblinkers en valkuilen in een comment en laat anderen ook van jou leren. En laat weten of de tip werkt bij jouw kind. En misschien heb je zelf ook nog wel een tip voor mij?

Nieuwsgierig naar mijn eerste blog van 2016? Schrijf je dan zeker in voor de nieuwsbrief via het contactformulier! Zo hou ik je op de hoogte wanneer mijn volgende blog verschijnt en mis je niets!

Mocht ik jou of je je kind kunnen helpen? Schaam je niet en neem contact op.

 Bel voor een gratis kennismakingsgesprek

Op de toekomst van de kinderen!! En ik wens jullie natuurlijk alle goeds, veel liefde en positiviteit in 2016!

Groetjes,

blog
Ps: Deel ook de blog op Facebook of LinkedIn om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat zij er niet alleen voor staan en worden erkend. Ken jij iemand die ook heel veel aan deze informatie zal hebben? Deel dan zeker deze blog!

4 antwoorden
 1. Clarijs Els
  Clarijs Els zegt:

  Mooi geschreven Mirjam.
  Ik hoop dat je in 2016 veel kinderen en ouders kunt en mag helpen om weer te kunnen geloven in zichzelf.
  Gezond en gelukkig 2016 ook voor jou

  Beantwoorden
 2. Gwenda
  Gwenda zegt:

  Wat is het weer herkenbaar
  Er vallen weer puzzelstukjes op zijn plaats
  Zo fijn dat er anders naar kinderen gekeken wordt
  Bedankt
  En een beelden 2016
  Liefs Gwenda

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.