intelligentie kracht

Kracht: Waar ligt die van jou?

“Ieder van ons heeft moeten leren. Urenlang zwoegen op die moeilijke Franse of Duitse woordjes. Op die verschrikkelijke grammatica of juist op die lastige Wiskundesommen. Ook ik had enorme moeite met leren van mijn Franse woordjes. Ik zat dan aan mijn bureau maar wat te staren. Af en toe wat woordjes over te schrijven of hardop te lezen. Maar dan dacht ik als 14/15-jarige: “wat ben ik nou aan het doen? Het blijft toch niet hangen!” Mijn moeder vroeg dan of ze me moest overhoren. Dat wilde ik wel, want op mijn kamertje lukte het toch niet.

Mijn moeder maakte grapjes over de woordjes. Ze maakte ezelsbruggetjes en liet zien dat sommige woorden op Nederlandse woorden leken. Verrek, ik zag het ook en nog leuker, ik kon ze ineens onthouden! Ik bleek best wel de Franse taal te kunnen beheersen, alleen niet op de manier waar ik mee bezig was. Ik had mijn kracht gevonden, ezelsbruggetjes maken.”

 

Je eigen krachten

Ik ben niet alleen talig of visueel lerend en jij of jouw kind ook niet. Iedereen heeft namelijk zijn eigen kracht of krachten. Wanneer jij mag leren door gebruik te maken van je persoonlijke krachten zal jij meer gemotiveerd zijn en plezier hebben in het leren.

Howard Gardner geeft aan dat er naast een visuele intelligentie nog 7 intelligenties zijn waar een kind baat bij kan hebben en dus in zijn/haar eigen kracht komt te staan. In het volgende filmpje wordt uitgelegd welke 8 leerstijlen/intelligenties er zijn. Lees je liever? Lees dan de uitleg onder het filmpje.

8 verschillende leerstijlen/intelligenties

Zoals in het filmpje te horen en te zien is zijn er de volgende 8 leerstijlen/intelligenties. Hieronder staan ze nogmaals herhaald met erbij vermeld welke kracht erbij hoort:
1. Verbaal/linguïstische intelligentie (woordknap). Dit kind denkt in woorden en kan goed uitleggen. Hij houdt van spelling en andere talen. Hij leert het best middels werkbladen, navertellen, regels en ezelsbruggetjes. Daar ligt zijn kracht.
2. Logisch/mathematische intelligentie (rekenknap). Dit kind houdt van rekenen, schema’s en puzzelen. Hij leert het best via schema’s, samenvattingen en rekenspelletjes.
3. Visueel/ruimtelijke intelligentie (beeldknap/beelddenker). Dit kind houdt van beelden en heeft veel fantasie. Hij leert het best door plaatjes, films, mindmappen en kijken naar een voorbeeld.
4. Muzikaal/ritmische intelligentie (muziekknap). Dit kind houdt van muziek en heeft veel ritmegevoel. Hij leert het best via leerliedjes, ezelsbruggetjes en met muziek op de achtergrond. Daar is zijn kracht.
5. Lichamelijke/kinesthetische intelligentie (beweegknap). Dit kind is goed met zijn handen, leert door te voelen, kan moeilijk stilzitten en is vaak sterk. Hij leert het best door te doen, te bewegen tijdens het leren en veel te oefenen.
6. Naturalistische intelligentie (natuurknap). Dit kind houdt van de natuur. Hij heeft oog voor detail en kan goed gelijkenissen vinden. Hij leert het best door patronen te zoeken, associaties te leggen met de natuur en te werken met verschillende materialen zoals krijgt, verf en potlood.
7. Interpersoonlijke intelligentie (samenknap). Dit kind kan zich goed inleven in anderen, kan goed leidinggeven en is vaak spontaan. Hij kan het beste leren door te luisteren naar anderen, vragen te stellen en samen te werken. Daar ligt zijn kracht.
8. Intrapersoonlijke intelligentie (zelfknap). Dit kind denkt kritisch over zichzelf na en denkt na voor hij iets zegt. Hij leert het best middels woordvelden, een dagboek bijhouden, zelf onderzoeken en door met de leukste taak te beginnen.

intelligentie kracht

Simpele test

Hoe weet je nu welke intelligenties bij jou of je kind passen en waar dus zijn/haar kracht ligt? Daar is een simpel testje voor. Wil jij dit testje doen voor jezelf of met jouw kind? Laat mij hieronder weten waarom jij nieuwsgierig bent en of je al een idee hebt welke intelligenties jij denkt dat eruit gaan komen. Ik stuur je per e-mail het testje op.

Loopt jouw kind vast op school of weet je niet goed hoe je de kracht van jouw kind optimaal kunt aanspreken en benutten? Neem dan vrijblijvend contact op door op de onderstaande button te klikken.

Bel voor een gratis kennismakingsgesprek

Wil jij meer te weten komen over You&Me Psychologie? Lees dan de ervaringen hier. Of wil je meer informatie over de mogelijke vergoeding? Lees hier de stappen via het Centrum Jeugd en Gezin.

Op de toekomst van de kinderen!!

Lieve groet,

blog
Ps: Deel ook de blog op Facebook of andere social media om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat zij er niet alleen voor staan en worden erkend. Ken jij iemand die ook heel veel aan deze informatie zal hebben? Deel dan zeker deze blog!

9 antwoorden
 1. Jacqueline
  Jacqueline zegt:

  Gaaf artikel! Goed bezig Mirjam erg tof om jou eigen ontwikkelingen zo te zien. Je bent best een voorbeeld voor me aan het worden merk ik! En natuurlijk wil ik dat testje checken bij mijn kids! Bij mezelf trouwens ook!
  Groetjes Jacqueline

  Beantwoorden
  • You&Me Psychologie
   You&Me Psychologie zegt:

   Hoi Jacqueline, dank je wel voor je enorm grote compliment! En heel leuk dat je me zo blijft volgen. Je krijgt zeker de test toegestuurd met handleiding. Ik ben benieuwd. Deel je het hier waar jullie krachten zitten? Lieve groet, Mirjam

   Beantwoorden
 2. ilknur
  ilknur zegt:

  Hoi hoi Mirjam,
  Ook ik ben erg nieuwsgierig geworden nav deze informatie. Erg prettig dat dit eens een keer aan bod komt…graag zou ik ook de test willen ontvangen zodat ik mijn kinderen
  beter kan ondersteunen bij bv. het huiswerk maken. Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • You&Me Psychologie
   You&Me Psychologie zegt:

   Beste Ilknur, leuk dat je zo geïnteresseerd bent. Het is enorm belangrijk dat er begrip komt voor kinderen die niet mee kunnen in het onderwijs, niet doordat zij het niet kunnen, maar doordat zij op een andere manier leren. Wanneer hier rekening mee gehouden wordt kunnen kinderen weer met eigen kracht gaan leren. Ik stuur je de test op per mail. Ik ben erg benieuwd waar de kracht ligt bij jouw kinderen. Lieve groet, Mirjam

   Beantwoorden
 3. Martijn de Nijs
  Martijn de Nijs zegt:

  Hoi Mirjam,

  Leuk stuk om te lezen! Voor mij als leraar ook goed om dit weer eens voorbij te zien komen. Op deze manier word ik er nog eens op gewezen dat het belangrijk is rekening te houden met zoveel mogelijk verschillende leerstijlen. Dit is natuurlijk al wat ik elke keer weer probeer te doen, maar een extra bewustzijn hierin is natuurlijk nooit verkeerd.

  Beantwoorden
  • You&Me Psychologie
   You&Me Psychologie zegt:

   Hoi Martijn, super dat je de tijd neemt om ook die bewustwording op te zoeken en er wat mee te doen in de klas. Die kinderen boffen maar dat jij hier rekening mee houdt! Heb jij verder nog vragen waar je graag meer over zou willen weten voor in de klas? Groet, Mirjam

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] mijn blog ‘Waar ligt mijn kracht?’ was al te lezen dat jij en ik op een totaal andere manier kunnen denken. Dat ieder kind zijn eigen […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.