“Het is best wel moeilijk om een goede ouder te zijn in deze maatschappij”, zei een moeder tegen me in de praktijk. “Wat bedoel je precies met een goede ouder?” vroeg ik. “Nou, je moet overal aan voldoen. Je moet er sowieso altijd voor je kinderen zijn, het moet goed gaan met je kinderen, het liefst moeten ze ook nog eens een hoog niveau halen, er ook nog eens leuk uitzien, je moet gezellig zijn, je moet werken, voor de boodschappen zorgen, het huishouden doen, huisdieren verzorgen en ook nog eens het eten op tafel zetten ’s avonds. Hoe kan dit nou? Ik voel me zo machteloos.”

Pfoeh, dat was nogal een lijst waar ze aan moest voldoen. Ik voelde meteen wat ze bedoelde qua druk en hoeveelheid. Ze gaf aan dat ze zich veel aantrok van de omgeving, hoe anderen het allemaal wél aankonden, maar zij niet. Het werd haar echt teveel gaf ze aan. En dat kon ik me voorstellen wanneer ik haar lijstje terug las. Maar van wie moest zij dit allemaal?

Onze maatschappij

Ze keek me even vragend aan en de tranen schoten in haar ogen. Ze wist het antwoord allang. Ze had het idee gecreëerd dat haar omgeving dit van haar verwachtte. Maar uiteindelijk gaf ze aan dat ze dit tegen zichzelf zei. Tranen rolden over haar wangen, ze had een belangrijk inzicht gekregen.
Het raakte mij. Ik begreep namelijk heel goed wat deze moeder bedoelde. We leven in een ontzettende prestatiegerichte maatschappij. Alsof je met vmbo minder goed bent dan vwo. Wie heeft dit bedacht? Daarbij is het gemiddelde hier in Nederland vmbo getest. Betekent dit dan dat ‘gewoon’ niet meer goed genoeg is? Moeten we er altijd uitspringen?

Machteloos

Deze moeder, en ik zie zoveel meer ouders met dit gevoel, voelde zich zo ontzettend machteloos. Ze gaf aan dat ze bang was dat ze een slechte moeder was, omdat het haar niet allemaal lukte. Daarbij ging het op dit moment met haar zoon van 9 jaar ook niet lekker. Hij trok zich terug op school, de juf had gezegd dat hij wel wat meer aanwezig mocht zijn. En thuis merkte moeder dat haar zoon wat vaker boos werd. Wat moesten ze nu doen?

Gefaald als ouder

Natasja de Nijs FotografieNa een aantal gesprekken te hebben gevoerd gaf moeder aan dat ze had gefaald als moeder. Ze wilde haar zoon zo graag begrijpen, zodat ze hem ook kon helpen maar wist niet hoe. Ze voelde zich machteloos. Ze vroeg zich af of het haar schuld was nu zij niet alles meer voor elkaar kreeg. Ze wist namelijk dat ze ook niet meer de gezellige, vrolijke moeder was als eerst. Ze snauwde af en toe tegen haar kinderen en had daar dan weer onmiddellijk spijt van.

Wat heb je nodig?

Samen zijn we gaan kijken wat voor haar belangrijk was. En in de prachtige gesprekken samen met vader, moeder en zoon kwamen ze samen tot de conclusie dat ze wat meer rust nodig hadden. Tijd voor zichzelf, om weer tot zichzelf te kunnen komen. Wanneer de rust zou terug keren konden ze mogelijk ook weer meer gaan genieten.

Ik heb ze daarom een paar simpele, praktische oefeningen meegegeven. Ze zijn hard aan de slag gegaan met het hele gezin. En dankzij de oefeningen zagen ze zelf weer de positieve momenten van de dag. Ze konden meer lachen, er was meer ruimte voor gezelligheid en rust en moeder begreep haar jongen een stuk beter. Ze kregen het samen voor elkaar.

Ook voor jou

En deze praktische oefeningen kun jij ook krijgen als je dat wilt. Ik gun namelijk iedere ouder wat dit gezin heeft mogen ervaren met de oefeningen. Daarom heb ik de gratis Challenge ‘Focus on the Good’ ontwikkeld. Blijf je niet schuldig of machteloos voelen, maar ga aan de slag.

Wil jij deze gratis oefeningen ontvangen en aan de slag met je gezin? Schrijf je hieronder in of via  deze link.

Onze kids zijn de toekomst! 

Lieve groet,

blog

 

Ps : Ken jij iemand die mee wil doen met de Challenge? Deel het via Facebook of andere Social Media. Hoe meer kennis en begrip, hoe beter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.