beelddenktraining

Hulp bij beelddenken

Jouw kind is duidelijk minder taalvaardig, lijkt te leren en te denken vanuit beelden en gebeurtenissen en is een snelle denker waardoor hij ontzettend chaotisch kan zijn. Loopt jouw kind dan ook nog eens vast bij taal en/of rekenen, doordat hij de lesstof niet snapt omdat deze voornamelijk talig wordt uitgelegd? Dan kan het zomaar zijn dat jouw kind een beelddenker is.

Als jij erachter komt of vermoedens hebt dat jouw kind een beelddenker is, hoeft dit nog geen reden te zijn om hulp te zoeken. Mogelijk doet jouw kind het ontzettend goed op school en kan hij goed mee.

Wanneer zoek je dan hulp?
Als jouw kind vastloopt op bepaalde gebieden op school of faalangst begint te ontwikkelen. Hieronder lees je de meest voorkomende problemen van de beelddenker op school.

Leerproblemen

door beelddenken

Klank- tekenkoppeling
Bij spelling en rekenen moet de goede klank aan de goede letter en cijferteken gekoppeld worden. Dit is voor beelddenkers erg moeilijk, omdat er moeilijk een beeld bij te vormen is. Pas als de woorden of sommen gevisualiseerd kunnen worden kunnen ze onthouden worden. 10 snoepjes plus 3 snoepjes is heel anders dan 10+3.

Mocht je kind problemen hebben met lezen dan bekijken we samen wat kan helpen. Soms is een leespijl al genoeg, maar voor anderen worden er meer oefeningen ingezet om zo bijvoorbeeld het begrijpend lezen beter onder de knie te krijgen met een stappenplan.

3D beelden
De plaatjes in het hoofd van een beelddenker kunnen draaien. Dat betekent dat ze geen vaste voor/ achter en boven/ onderkant hebben. Bij cijfers en letters levert dat soms problemen op. Als je de b ronddraait kan het ook een q, p of d zijn!

Beelddenktraining

beelddenker
Elke beelddenktraining Rechts inhalen! wordt op maat gemaakt, omdat niet iedere beelddenker op dezelfde gebieden vastloopt. Wel ruimen we altijd eerst het hoofd op om orde te creëren in de chaos. Na deze sessie merken ouders vaak al dat het kind een stuk rustiger wordt.

De beelddenktraining Rechts inhalen! kan helpen bij:
✴️ lezen en begrijpend lezen
✴️ rekenen; plus/min/keer/gedeeld door sommen
✴️ breuken en procenten
✴️ het metriek stelsel
✴️ redactiesommen
✴️ klokkijken
✴️ mindmappen
✴️ leertips voor topografie, geschiedenis en tijdlijnen
Mocht jouw kind moeite hebben met plannen thuis, dan kan ook hier aandacht aan worden besteed.

Geen diagnose

beelddenkenBeelddenken is geen diagnose, maar een manier van denken welke bij ongeveer 5% van de mensen voorkomt. Deze kinderen zie je vaak dagdromen en fantaseren, hebben een goed ritmegevoel, ruimtelijk inzicht en denken vanuit het totaalbeeld. Ook beleven zij vaak heel intens de wereld om hen heen. In een gezin zijn er vaak meerdere kinderen met dezelfde manier van denken en ook herkent vaak één van de ouders deze manier van denken.

Ervaringen van anderen bij You&Me Psychologie:
Moeder 10-jarige jongen: “In maar 5 sessies zagen we hem zo ontzettend vooruit gaan. Hij snapte ineens heel goed hoe hij zijn lange teksten moest aanpakken. Hij voelde zich begrepen en snapt nu dat hij op een visuele manier heel goed kan leren.”
Moeder 8 jarig meisje: “Ik sta nog steeds versteld hoe snel ze ineens de tafels kende. Dit is ons nooit gelukt, maar deze manier sluit helemaal bij haar aan.”
Juf groep 5: “Door deze uitleg zie ik de kinderen groeien, ze kennen de tafels ineens ontzettend snel en het zelfvertrouwen groeit weer.

Hoe weet je nu of jouw kind (t/m 11 jaar) een beelddenker is?

⚪️ Heeft jouw kind een rijke fantasie?
⚪️ Heeft jouw kind last van allergie/astma?
⚪️ Is het handschrift van jouw kind slecht leesbaar?
⚪️ Kijkt jouw kind eerst de kat uit de boom en is het dan zeer aanwezig?
⚪️ Kan jouw kind goed onthouden (memorie/ vakanties vorige jaren)?
⚪️ Wil jouw kind het liefst zachte kleding aan zonder etiketten?
⚪️ Is jouw kind snel afgeleid?
⚪️ Speelt jouw kind graag met constructiemateriaal?
⚪️ Is jouw kind gek op tv kijken of computerspelletjes spelen?
⚪️ Heeft jouw kind gevoel voor humor?
⚪️ Kan jouw kind slecht tegen zijn verlies?
⚪️ Ziet jouw kind snel (nieuwe) oplossingen?
⚪️ Eerst doen, dan pas denken?
⚪️ Heeft jouw kind herhaling van instructie nodig?
⚪️ Kan jouw kind goed puzzelen (leg en woord)?
⚪️ Is jouw kind perfectionistisch?
⚪️ Heeft jouw kind moeite met tijd/ klokkijken?
⚪️ Zijn de resultaten van jouw kind erg wisselend?
⚪️ Wiebelt jouw kind veel?
⚪️ Denkt jouw kind in plaatjes?

Heb je 11 of meer van de onderstaande vragen met ja beantwoord, dan is jouw kind mogelijk een beelddenker.

Loopt jouw kind vast op bepaalde gebieden op school? Neem dan eens vrijblijvend contact op zodat we samen kunnen kijken of er mogelijk sprake is van beelddenken. Soms zijn er maar 5 sessies nodig uit de training Rechts inhalen! en is een andere uitleg al genoeg om (verdere) achterstand te voorkomen.

Wil je hier meer over weten? Neem dan zeker contact op via de contactpagina of

 Bel voor een gratis kennismakingsgesprek

Op de toekomst van de kinderen!

Groetjes,

blog

 

 

Ps: wil jij graag anderen helpen? Deel dan dit blog via Facebook of andere social media met degene waarvan jij denkt dat zij ook een beelddenker in huis hebben en zeker ook tips kunnen gebruiken. Hoe meer kennis, hoe meer begrip.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] in elkaar steekt? Of wanneer je hulp kunt inschakelen? Dan verwijs ik je heel graag naar mijn blog waarin ik uitleg welke hulp kan worden ingezet voor jouw […]

  2. […] in elkaar steekt? Of wanneer je hulp kunt inschakelen? Dan verwijs ik je heel graag naar mijn blog waarin ik uitleg welke hulp kan worden ingezet voor jouw […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.