Kenmerken van Hooggevoelig Hoogbegaafd

hooggevoeligEr is veel te lezen over hooggevoeligheid in mijn blogs. Zo leg ik uit wat het is, hoe je het kunt herkennen en kun je zelfs een online Masterclass volgen over hooggevoeligheid. In mijn masterclass over hooggevoeligheid gaan we meer de diepte in en leer je ook dat het vaak samengaat met o.a. hoogbegaafdheid. En daar wil ik je graag nog wat meer over vertellen in dit blog.

Hoogbegaafdheid: positief of negatief

Bij hoogbegaafdheid krijgen veel mensen meteen kriebels. Of je schept op over je kind dat het zo slim is, of het kind loopt juist vast en is hoogbegaafdheid ineens iets negatiefs. Maar hoogbegaafdheid op zich vormt geen probleem. Alleen wanneer ze zich moeten gaan aanpassen aan de norm die beneden de eigen norm ligt, dan wordt het lastig. Daarnaast zie je de volgende punten bij veel hoogbegaafde kinderen:
– perfectionistisch,
– kritisch ingesteld,
– groot rechtvaardigheidsgevoel
– soms ook rechtlijnig
Over het laatste punt leg ik straks meer uit.

hoogbegaafdheid

Ook nog eens hooggevoelig

Hoogbegaafde kinderen zijn vaak ook nog eens hooggevoelig. Ze krijgen veel meer indrukken binnen dan de gemiddelde mens die ze moeten opnemen en verwerken. Ze analyseren alles en dat kost tijd en energie. Hierdoor kunnen ze soms traag en terughoudend overkomen. Vaak worden ze als verlegen of geremd gezien, maar dit is iets heel anders. Ze hebben tijd nodig om aan alles te wennen en alles in zich op te nemen en te analyseren. Wanneer ze echter in een fijne en veilige omgeving zijn waar ze zichzelf kunnen zijn, leer je ze pas echt kennen.

Controle houden

Je kunt misschien ook wel voorstellen dat wanneer je zoveel prikkels binnenkrijgt je graag op de een of andere manier zelf de controle wilt houden. Dat zie je bij hoogbegaafde kinderen ook terug. Het loslaten van het eigen idee is lastig. Wanneer je het los moet laten, moet je alles weer filteren en analyseren wat weer opnieuw heel veel energie kost. Juist het zelf kaderen en het zelf in de hand houden is daarom extra fijn en is verandering vaak moeilijk.

Wanneer je jezelf beter leert begrijpen,
krijg je meer grip op je leven

Heftige emoties

Ook emoties zijn vaak heftiger bij hoogbegaafde kinderen. Dit is niet overdreven of onnodig, ze verwerken ervaringen nou eenmaal anders. Ze hebben zelf vaak niet eens door dat ze heftig reageren. Help hen daarom om lichaamsseintjes te herkennen en eerder te signaleren wanneer het teveel wordt. De online training weg met die machteloosheid kan je hierbij helpen.

Extra Tips

hoogbegaafdGraag geef ik je nog een aantal tips:
– Praat over de leuke en sterke kanten van hoogbegaafd zijn: het goed verbanden kunnen leggen, opslaan van informatie en het snelle denken bijvoorbeeld.
– Bespreek hoe het is om ‘anders’ te zijn. Het kind is belangrijker dan de hoogbegaafdheid.
– Bereid ze voor op nieuwe situaties
– Geef steun en troost, ben er voor je kind, maar haal het gevoel niet weg, dat mag er zijn
– Regelmatig alleen zijn, bouw rustmomenten in voor je kind
– Functioneren beter in een rustige omgeving, dus zorg ook dat ze ergens in huis een plekje hebben om zelf tot rust te komen. Bespreek dit met je kind, wat vindt het fijn om te doen op deze momenten?
– Geef inspraak en laat ze meedenken met bijvoorbeeld regels stellen. Zo voelen ze zich gehoord, belangrijk en begrepen. Natuurlijk kun jij hierin sturen.

Dit is een belangrijke basis over hoogbegaafdheid, maar er is nog veel meer te leren hierover. De komende tijd zal ik meer blogs schrijven over hoogbegaafdheid.

Wil je graag te weten komen of jouw kind hooggevoelig is? Download dan de gratis test hier >> 

Lieve groet,

blog

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.