Bij het woord ‘grenzen’ voel je de kriebels…

Grenzen stellen. Waar denk jij dan aan? In dit blog heb ik het over het belang van grenzen stellen in je gezin, zowel voor je kind als voor jezelf. Want waarom is dat zo belangrijk? En wat gebeurt er eigenlijk wanneer je dat niet doet? Wanneer je altijd maar weer over je grenzen heen gaat? In dit blog lees je antwoorden op deze vragen.

boos kindGrenzen stellen is niet hetzelfde als streng moeten zijn. Bij grenzen stellen denk je misschien aan die constante strijd, de welbekende ‘choose your battles’ uitspraak of de vele keren dat je nee moet zeggen welke je kind niet blij gaan maken. En heeft je kind dan nog wel ruimte om zichzelf te kunnen zijn, zichzelf te kunnen ontwikkelen?

Maar waar komen deze vragen en misschien zelfs wel spanningen vandaan? Hoe komt het dat het je zo tegen staat om nee te zeggen? Ik ga je nu wat vragen en neem daar even de tijd voor. Ga ergens zitten waar je even niet gestoord kunt worden en waar je je rust kunt pakken.

Gevonden? Oké, neem eens even de tijd om over het volgende na te denken: Wat betekent ‘nee’ voor jou?
Neem de tijd. Hoe werkte dit in jullie gezin vroeger? Hoe ben jij zelf opgevoed? Denk erover na en lees daarna pas verder.

Nee zeggen is geen vies woord

Wanneer jij er een hekel aan hebt wanneer mensen ‘nee’ zeggen dan kan het zomaar zijn dat jij ‘nee’ als een afwijzing ziet. En omdat jij je kind niet wilt afwijzen, weiger je om nee te zeggen. Nee zeggen kan gedachten oproepen van egoïsme, zwakheid, kwaadheid, afwijzing, mislukking en eigenwijsheid. Het is dus niet raar dat vele van ons moeite hebben met dit woordje.

Ook kan het zijn dat je bang bent dat nee zeggen zorgt dat de ander boos wordt. En boosheid moet zoveel mogelijk vermeden worden toch?

Zeg nee wanneer jij nee voelt

Als je ja zegt, maar eigenlijk nee bedoelt, ben je niet eerlijk. Wat erger is: de personen in je naaste omgeving zullen dit waarnemen (vooral je kind). Het eindresultaat is dat het ze moeite zal kosten om jou te vertrouwen. Zeg jij nee wanneer je nee bedoelt dan zal dit opluchting geven aan je kind. Ze weten dat je zult zeggen waar het op staat.

tijd voor jezelfAls je erover nadenkt weet je dat mensen die een veeleisende baan hebben het zich niet kunnen permitteren om gevoelens te negeren. Een piloot die zijn vermoeidheid negeert, een chirurg die al meerdere operaties heeft gedaan, maar aan het eind van de dag als een gunst een vriend gaat opereren…..

Jij of ik zou aan deze beroepsmensen nooit vragen om hun gevoelens te negeren en hun grenzen over te gaan. En toch denk je als ouder dat jij dit wel moet doen. Als je je eigen behoeften maar lang genoeg negeert, kan ik je garanderen dat vroeg of laat het hele gezin van ellende instort.

Leer je beperkingen accepteren

Als jij het antwoord ‘nee’ ziet als afwijzing en ‘ja’ als ‘ik hou van jou’ dan wordt het heel lastig om nee te zeggen tegen je kind. Als je dit soort denkbeelden toelaat, handel je onoprecht en filter je reacties door je eigen verwarring en eigen schuldgevoel. En dan komen er problemen. Dan ga je toch iets doen waar je eigenlijk geen zin in hebt en dat terwijl je eigenlijk ook nog eens ontzettend moe bent. Echter wanneer je dochter of zoon begint te zeuren over die lievelingsbroek die nog niet is gestreken uiteindelijk begint te huilen, verander je ineens in een boze heks. Hoe kan dat? Het was toch goed bedoeld van jou?

Als je eerlijk bent tegenover je kind voor wat betreft je eigen gevoelens je eigen grenzen en behoeften, geef je hen de gelegenheid om met de behoeften van iemand anders rekening te houden.

Als jij niet voor jezelf opkomt,
wie dan wel?
Als jij alleen voor jezelf opkomt,
wat is dan het doel?
Als je het nu niet doet,
wanneer dan wel?

goede voorbeeld gevenKinderen leren van jouw voorbeelden. Een van de grootste cadeaus die jij jouw kind kunt geven, is het model van een vitaal persoon met plezier in het leven die durft te luisteren naar het eigen gevoel.

Vaak kunnen de meeste ouders hun kind goed aanmoedigen. Maar zodra je jezelf een hart ander de riem moet steken blijkt dit toch enorm moeilijk te zijn. Schrijf eens op dat je van jezelf houdt. Dat je jezelf accepteert zoals je bent. Wees positief naar jezelf. Zet het op post its en plak ze overal weg. Raar? Dat vinden de meeste mensen, maar waarom probeer je het niet eens uit.

Onze kids zijn de toekomst! 

Lieve groet,

blog

 

Ps : Ken jij iemand die deze tips goed kan gebruiken? Deel dan dit blog via Facebook of andere Social Media. Hoe meer kennis en begrip, hoe beter.

Ps: de gratis Challenge ‘Focus on the Good’ start op 10 augustus. Wil jij weten hoe jij als ouder je kind kunt helpen met het versterken van het zelfvertrouwen en het zelfbeeld? Doe dan mee.  Schrijf je hieronder in of via  deze link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.