“Er is iets met mijn kind, maar ik weet niet goed wat. Ik probeer echt van alles te doen samen met mijn man, maar niets lijkt te werken. Falen wil ik niet, maar zo voelt het wel. En wat ik dan nog het allerergste vind is dat mijn dochter niet veel durft. Alsof ze net als ik niet wilt falen.”

Dit is een stukje uit een gesprek met ouders in mijn praktijk. Tijdens het kennismakingsgesprek  vertelden ze met tranen in hun ogen dat hun dochter zo onzeker was. Het deed hen pijn om te zien, helemaal voor moeder omdat zij het ook van zichzelf enorm herkende. Ook vader was ontdaan, ook hij trad vroeger niet graag op de voorgrond. Maar juist daarom gunden zowel vader als moeder hun dochter meer zelfvertrouwen.

Liever verder kijken in de vorm van een vlog? Klik dan op play (kijkduur: 7min.)

Falen wil ik niet

Natasja de Nijs Fotografie

Dat was een erg duidelijke uitspraak van moeder, ze werd er emotioneel van toen ze het uitsprak. Hier zat haar echte pijn en ook haar partner werd hierdoor geraakt. Wat maakte dat moeder hier zo duidelijk in was? Daar gingen we tijdens het gesprek dan ook naar opzoek. Hoe komt het dat wij het zo lastig vinden wanneer iets niet lukt? Moeder moest hard nadenken, maar kwam uit op haar eigen jeugd. Ze had vaak het gevoel gehad dat ze er alleen voor te stond, niet gesteund door haar ouders en vooral niet door haar moeder. Het voelde nog steeds erg naar. Moeder gaf aan dat zij vond dat haar moeder echt steken had laten halen en mogelijk had gefaald. Ze snapte ook direct dat hierdoor de lading op niet willen falen zo groot was.

Spiegel

Deze moeder begreep nu ook dat ze zó hard haar best aan het doen was. Wat zij in haar eigen jeugd had meegemaakt dat echt nooit voor haar eigen dochter. Maar helaas voelde het wel zo. Ook vader begreep een stuk beter waar het vandaan kwam en legde zijn arm op haar schouder. ‘Je doet het zo goed als moeder. Ik ben juist heel trots’. Een prachtig én krachtig moment tegenover mij. En samen kwamen we erop uit dat kinderen echt een spiegel zijn voor de ouders. En dat kan heel confronterend zijn. Het mooie is dat je wel begrijpt waar het pijnpunt zit. En daar kun je zelf of eventueel samen met iemand mee aan de slag.

Sterker dan je denkt

Falen als ouder

Na het kennismakingsgesprek heb ik dit gezin nog een aantal keer in de praktijk gehad voor systeemgesprekken. Het waren verhelderende gesprekken, heel open en ook heel sterk. De band versterkte alleen maar waardoor zowel vader, moeder alsook dochter zelf ook alleen maar zekerder werden. 

Tools

Met aantal leuke, simpele en praktische oefeningen voor thuis kwamen zij steeds meer tot elkaar. Ze begrepen elkaar veel beter en konden elkaar ook gaan versterken in de juist minder makkelijke momenten. Moeder heeft tijdens een sessie ook meer inzicht gekregen in haar gezin van herkomst waardoor ook hiervoor meer begrip kwam. Fijn om dit soort mooie gesprekken te mogen voeren en tools aan te reiken. Ik zag het gezin week na week groeien.

Wil jij deze gratis oefeningen ontvangen en aan de slag met je gezin? Schrijf je hieronder in of via deze link.

Onze kids zijn de toekomst! 

Lieve groet,

blog

Ps : Vanaf 10 augustus kun je weer meedoen met de gratis Zomer Challenge ‘Focus on the Good’. Praktische oefeningen voor meer vertrouwen, meer plezier en begrip in jouw gezin. Doe mee en ervaar het zelf. Schrijf je hieronder in