EMDR bij kinderen en adolescenten

Wanneer je kind problemen ervaart en je vermoedt dat ze te maken hebben met eerder meegemaakte ingrijpende gebeurtenissen, kan EMDR worden toegepast.

Toepassing van EMDR is mogelijk bij kinderen van alle leeftijden. Bij heel jonge kinderen krijgen ouders of verzorgers een belangrijk aandeel in de behandeling.

You&Me Psychologie past EMDR toe op Type 1 trauma. Dit houdt in dat er klachten zijn ontstaan na een eenmalige schokkende gebeurtenis. Voorbeelden van Type 1 trauma zijn: een ongeluk, ernstige ziekte, brand, (zien van) geweld of overval, nachtmerries door bijvoorbeeld een enge film. Maar ook het vallen van de fiets of het bijten van een hond kan klachten geven.

Ook past You&Me Psychologie EMDR toe op Type 2 trauma waarbij er klachten zijn ontstaan door meerdere ervaringen/ herinneringen. Complexe PTSS wordt bij You&Me (nog) niet behandeld.

Wanneer je een ingrijpende gebeurtenis meemaakt als kind of adolescent kan het zijn dat je geen klachten krijgt en dit zelf goed verwerkt. Geef je kind hier ook de tijd voor.

Ook voor rampscenario’s voor de toekomst kan EMDR helpend zijn. Angst dat er iets kán gaan gebeuren zoals vliegangst, doodsangst, angst om over te geven, angst om een paniekaanval te krijgen, angst om er niet bij te horen, angst dat er iets weer opnieuw gebeurt enz. Deze rampscenario’s kunnen worden aangepakt met EMDR.

EMDR behandeling bij kinderen van 0 tot 8 jaar

EMDR behandeling bij kinderen van 8-12 jaar

Uitleg EMDR behandeling

EMDR bij volwassenen

Ook volwassenen zijn welkom voor EMDR behandeling voor zowel Type 1 als Type 2 trauma. Denk bijvoorbeeld aan een eenmalige nare gebeurtenis welke je maar niet lijkt te verwerken of aan specifieke fobieën (injectie angst, bevallingsangst, stikfobie) of sociale angst (podiumangst, angst om te spreken voor de groep). Ook het behandelen van klachten die ontstaan zijn na meerdere nare ervaringen is mogelijk in de praktijk. Denk hierbij aan een nare scheiding , geen fijne ervaringen op het werk of pestervaringen waardoor je bijvoorbeeld bent gaan twijfelen aan jezelf. Complexe PTSS wordt bij You&Me (nog) niet behandeld. 

You&Me Psychologie heeft geen contracten bij zorgverzekeraars. Het is mogelijk dat er een deel vergoed wordt, maar dit kun je zelf navragen bij je eigen zorgverzekeraar. 

Klachten waarbij EMDR kan helpen:

* nare herinneringen aan een gebeurtenis(sen)
* herbelevingen (gevoel dat het steeds opnieuw gebeurt)
* vermijden van zaken die met de gebeurtenis te maken hebben
* sneller geïrriteerd/kort lontje
* schaamte, schuldgevoel of een negatief zelfbeeld
* somberheid
* concentratieproblemen
* onverklaarbare lichamelijke klachten
* slaapproblemen door bijvoorbeeld nachtmerries
* stress, verhoogde alertheid/waakzaamheid
* tandartsangst, prikangst, angst bij autorijden

EMDR behandeling bij jongeren van 12-18 jaar

Ervaringen uit de praktijk

Vrouw 35 jaar, verlieservaring:

Ik ben bij Mirjam in 2022 voor EMDR therapie geweest. Na een moeilijke periode, waarin ik mijn moeder ben verloren merkte ik dat ik niet meer mijzelf was. De beelden speelde zich herhaaldelijk af in mijn hoofd en mijn emoties had ik niet onder controle.
Ik had eerder gehoord wat het effect van EMDR was en de verhalen waren positief. Wellicht dat mij dit ook kon helpen. Zodoende heb ik contact gezocht met Mirjam. Ik kan zeggen dat de EMDR therapie die ik heb gehad ontzettend goed heeft geholpen. Mirjam heeft goed naar mij geluisterd en gaf mij goede inzichten. Ik heb mijzelf weer terug gevonden en heb het een plaatsje kunnen geven.

Vrouw 59 jaar, persoonlijke ontwikkeling:

Ik heb 2 EMDR behandelingen van Mirjam gehad en dit was een fijne ervaring. Het gaf me ruimte, de pijn werd een herinnering zonder de belasting die er voorheen gevoeld werd

Kirsten, prikangst:

Ik heb bij Mirjam een online EMDR sessie gedaan. De reden hiervoor was dat ik door mijn ziekte mij vaak zelf moet spuiten en dit was zo’n groot ding, omdat ik echt een fobie en een hele grote angst heb voor naalden. Ik lag er letterlijk wakker van, ik kreeg paniek aanvallen en elke keer was het één groot drama om mezelf te prikken. Mirjam stelde voor om een online EMDR- sessie hiervoor te doen. En zo gezegd zo gedaan.

Het resultaat? Ik lig niet meer wakker van mijn angst, mijn paniekaanvallen zijn helemaal weg en in plaats van een uur over het prikken te doen, duurt het nu nog geen minuut. Ik ben echt heel tevreden over het resultaat het geeft mij een enorme rust in mijn dagelijks leven. Ik kan het iedereen aanraden die zit met een angst. Het is zo’n mooie en effectieve manier om je angst onder ogen te komen en er overheen te komen. Echt nogmaals bedankt Mirjam voor de EMDR-sessie 😊

Vrouw 50 jaar, angst tijdens autorijden:

“Mijn EMDR ervaring diep vanuit mijn hart: Jarenlang reed ik met angst op de snelweg, als ik binnendoor kon rijden dan deed ik dat. Een brug over kreeg ik een soort paniekaanval, stress, daardoor kon ik niet slikken en vergat te ademen Ik reed in een opvallende kleur auto, dan zagen ze me op de weg en snijden ze me niet zomaar af, dacht ik. Denken wat als er wat gebeurd. Ik was bang om een ongeluk te krijgen. Altijd denken, teveel nadenken dat was mijn valkuil.

Ik zag via de socials (Insta en FB) van You&Me psychologie dat Mirjam ook EMDR behandeling gaf aan volwassenen. Mijn stoute schoenen aangetrokken en een afspraak gemaakt.

De angsten die ik had zaten diep geworteld sinds mijn jeugd, door drukte in een hoekje geduwd in de lift in het ziekenhuis. Door de luisterende oor en goed na en doorvragen van Mirjam was dit een opgebouwde angst die op die manier verband hield met niet gezien worden op de snelweg.

Na 3 sessies voelde ik me herboren of gereset als ik het zelf zeg. Mijn handen zitten relaxed om mijn auto stuur, als ik een momentje op de snelweg heb, denk ik niet wat als, geen slik vergeten te ademen moment. Ik rij zelfverzekerd door. Binnendoor rijd ik nu alleen nog als het niet anders kan of er staat file, niet een dag van tevoren druk maken, slecht slapen als ik voor mijn werk ver weg moet. Complimenten krijgen van een vriendin die me al lang niet zo relaxed zag rijden.

Door EMDR en daarna veel alleen rijden zonder kriebels in mijn buik, heb ik dankzij Mirjam deze angst overwonnen. Ik ben nog steeds verbaast dat je hierdoor zo positief kan veranderen. Niet meer druk maakt of denkt wat als. Nu ondertussen rijdend in een niet opvallende kleur auto, voor vele niet belangrijk maar wel belangrijk voor mij door de stap die ik durfde te zetten.

Zeker een aanrader mocht je ergens vast of angstig tegen aanlopen, Mirjam is een rustig, luisterend persoon waar je meteen op je gemak voelt. Ik ben en word steeds meer zelfverzekerd op de weg, ik ben nog steeds verrast hoe dit kan en superblij, hoor!”

EMDR 2.0

Traumabehandeling geeft vaak weerstand, wat natuurlijk heel logisch is. Je krijgt niet voor niets EMDR. De reguliere EMDR, dus het standaardprotocol werkt niet voor iedereen. Door meerdere opleidingen en cursussen wordt er bij You&Me Psychologie naast EMDR daarom ook gebruik gemaakt van EMDR 2.0. Bij EMDR 2.0 nodig ik jou uit om met mij een soort ‘challenge’ aan te gaan, samen.

Jij zet alles op alles om het meest nare beeld van de herinnering vast te houden en ik zet alles op alles om jouw werkgeheugen zoveel mogelijk te belasten. Dit kan met oogbewegingen, ingewikkelde ritmes tappen, lastige stapjes, spellen of rekenopdrachten. En nee, dit is niet eenvoudig, maar dat is nou ook juist de bedoeling. En omdat dit zo lastig is en tegelijkertijd ook grappig, ontstaat er een ongedwongen sfeer, waarbij er dus ook ruimte is voor humor en ontspanning. We gaan de strijd samen aan om de nare herinneringen af te laten brokkelen en stuk te maken. Niet om het te vergeten, maar om op het weer netjes op te ruimen in het lange termijn geheugen met een neutrale lading.

Meer weten over EMDR 2.0? Klik hier >>.

EMDR

Op dit moment is Mirjam EMDR therapeut VEN in opleidingDit houdt in dat zij de officiële basiscursus EMDR kind & jeugd en volwassenen heeft gedaan. November 2024 zal zij deelnemen aan de verdiepingscursus vanuit de VEN en daarvoor ook supervisie volg. Mirjam is lid van de Vereniging EMDR Nederland onder lidnummer 41663.


Drawing-layerExport (10)BEHANDELING
You&Me biedt zowel individuele als
systeemtherapie aan, gericht
op uiteenlopende problematiek
voor kinderen van 7 t/m 18 jaar.


Drawing-layerExport (7)WERKWIJZE
You&Me kijkt samen met jouw gezin
wat er nodig is om in de behoeften
van jouw kind te kunnen voorzien,
zodat je kind zich weer prettig voelt.


Drawing-layerExport (9)CONTACT
Zet de eerste stap in de juiste richting.
Aanmelden kan hier en ervaar zelf wat
You&Me Psychologie voor jou en
jouw kind/gezin kan betekenen.