cito-toets

Cito-toetsDe Cito-toets kent iedereen. Steeds vaker zie ik dat kinderen echter lager scoren op Cito-toetsen dan op de toetsen in de klas. Hoe kan dit? Toetst de Cito wel op de juiste manier?
Doordat kinderen lager scoren op ‘die belangrijke toets’ kan dit zeker zorgen voor minder motivatie, faalangst en onzekerheid.

Wat als je anders denkt?

In mijn blog ‘Waar ligt mijn kracht?’ was al te lezen dat jij en ik op een totaal andere manier kunnen denken. Dat ieder kind zijn eigen sterke kanten heeft en dat er wel 8 verschillende leerstijlen/intelligenties zijn. Hoe kan het dan dat de Cito-toets het niveau van jouw kind kan bepalen terwijl de toets zoveel ruimte over laat voor interpretatie? Kijk maar naar het volgende voorbeeld. Wat zou jij hierop antwoorden?

Cito-toets
Je ziet dat er best meerdere antwoorden mogelijk zijn. Toch zegt Cito dat er maar 1 antwoord klopt. Bij beide vragen is antwoord C het antwoord dat ‘hoort’. Vreemd eigenlijk dat de creativiteit en de verschillende manieren van denken bij de Cito niet mogen. Het is goed dat niet alleen de Cito bepaald welk niveau jouw kind aan kan, maar dat juist het advies van de leerkracht het belangrijkst is.

De Cito-toets is belastend

Toch blijft de Cito erg belastend voor sommige kinderen en ouders. Daarnaast worden scholen afgerekend op de Cito-scores van de leerlingen. Dit is jammer. Helemaal voor de kinderen die anders denkend zijn. Misschien is jouw kind wel een beelddenkers. Je mag niet ‘out of the box’ denken, creatief zijn of als kind fantaseren over een vraag. Onderstaand filmpje laat dit heel mooi zien. Wat leren ze ons nou eigenlijk?

Cito-scores vs Proefwerken

Het is belangrijk dat wanneer er discrepantie bestaat tussen de Cito-toets en de toetsen op school dat school zeker contact opneemt met ouders. Onderzoek wat er aan de hand is, of het mogelijk komt doordat jouw kind of leerling op een andere manier denkt. Op deze manier voorkom je leerproblemen of zelfs faalangst. Jij als ouder hoeft niet te gaan twijfelen aan de capaciteiten van jouw kind. Jouw kind heeft zijn/haar eigen krachten. Herken jij dit bij jouw kind?

Wat kun je eraan doen?

Als ouder kun je moeilijk heel het systeem omgooien en als leerkracht kun je dit helaas ook niet, hoe graag je dit ook zou willen. Laat een kind afwijkende Cito resultaten zien? Zie dit dan als signaal dat er iets aan de hand is en dat het zeker loont om verder te kijken. Zorg dat het kind toch op het juiste niveau wordt ingeschat, zodat jouw leerling en jouw kind toch zijn/haar krachten kan gaan ontwikkelen en een positief zelfbeeld kan opbouwen. Werk ook samen als ouder en leerkracht, want samen vormen jullie een goed beeld van jouw kind.cito-toets

Tips voor de Cito-toets

Maakt jouw kind of leerling zich ontzettend druk om de Cito-toets?
Hier een paar tips:
1. Vertel jouw kind/leerling dat de juf of meester al heel goed weet wat hij/zij kan. De toets meet dit nog een keer, maar dan op een andere manier.
2. Wil jouw kind per se oefenen? Doe dit dan niet in de week van de toets zelf. Ontspanning en afleiding is enorm belangrijk én goed voor je kind.
3. Laat je kind even ontladen als het na de toets thuiskomt. Vraag hoe het is gegaan en hoe je kind zich erover voelt.
4. En geef natuurlijk een dik compliment na de toets waarvoor het hard heeft gewerkt.

Faalangst? Over- of onderschat?

Denk jij als leerkracht aan faalangst? Denk jij als ouder dat je kind mogelijk wordt over of onderschat? Denk dan eens na over een intelligentietest welke kan worden afgenomen door mij als psycholoog. Een intelligentietest laat namelijk de ware potenties zien van jouw kind op diverse gebieden van intelligentie. Samen kunnen we kijken waar de krachten liggen van jouw kind en waar jouw kind mogelijk hulp bij kan gebruiken.

Bel voor een gratis kennismakingsgesprek

Wil jij meer te weten komen over You&Me Psychologie? Lees dan de ervaringen hier. Of wil je meer informatie over de mogelijke vergoeding? Lees hier de stappen via het Centrum Jeugd en Gezin.

Op de toekomst van de kinderen!!

Lieve groet,

blog
Ps: Deel ook de blog op Facebook of andere social media om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat zij er niet alleen voor staan en worden erkend. Ken jij iemand die ook heel veel aan deze informatie zal hebben? Deel dan zeker deze blog!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.