Burn-out: Watten in je hoofd, hoofdpijn, moe,
lichaam wil niet meer, verstrooid…

Aanmelding praktijk

Een meisje van 15 jaar werd aangemeld in de praktijk. Klachten: heel moe, somber, migraine, achterlopen op school door het telkens ziek melden en daardoor ook onzeker of ze het wel ging halen dit schooljaar. Feestjes kon ze niet meer aan, waardoor ze het gevoel had veel te missen. Het maakte haar verdrietig en somber, want haar vriendinnen konden dit allemaal wel. Ze wilde gewoon weer zijn zoals een paar jaar geleden. Fit, zin om van alles te ondernemen. Maar helaas lukte het haar niet.

burn-out De klachten speelden nu al meer dan een jaar en lichamelijk was er niets aan de hand had de huisarts na een aantal onderzoeken gezegd. Dit knalde er bij het meisje wel in, want dit betekende dat het dus toch iets psychisch was.

De gesprekken

Tijdens de gesprekken werd steeds duidelijker hoe hoog ze de lat legde voor zichzelf. Hoeveel uren ze bezig was met school om goede cijfers te halen. Ook de sociale druk was hoog, helemaal nu ze feestjes miste en weinig kon afspreken na schooltijd. Het werd een vicieuze cirkel.

Niet helpende gedachten

Uiteindelijk zijn we er samen achter gekomen dat er flink wat gedachten zorgden dat ze ontzettend hard ging studeren. Ze moest laten zien hoe goed ze was, dat ze het wel aankon. Ondanks dat ze al zo moe was, ging ze nog harder rennen. En dat is ook wat er vaak gebeurt.

Je voelt dat je het niet meer onder controle hebt, dat het zo ontzettend druk is. En gaat daarom nog een tandje harder werken, wat eigenlijk niet meer kan. Het meisje herkende dit en vertelde dat ze sinds 2 jaar steeds minder goed kon plannen. Haar spullen vaker vergat, afspraken vergat. Zo was ze helemaal niet.

Burn-out

Een burn-out kan er echt insluipen zonder dat je het door hebt. Je voelt je verstrooit en je hebt meer slaap nodig dan voorheen. Drukke situaties zoals feestjes kun je niet meer aan.  Al je zintuigen staan op scherp en dat maakt je alleen nog maar meer moe.

Bij dit meisje waren we er op tijd bij. We hebben samen met school een plan op kunnen stellen om te zorgen dat ze rust kon inplannen, maar niet teveel achter kwam te lopen. Voor steun, begrip en om de sociale druk te verminderen schreef ze een brief naar haar vriendinnen. Het mooie was dat ze alleen maar positieve reacties kreeg. En voor de rest van haar leven zal ze op zichzelf moeten blijven letten. En heel goed naar haar lichaam blijven luisteren.

Praat erover, gooi het open, vraag om hulp uit je omgeving en het belangrijkste; schaam je niet.

Een burn-out is voor iedereen anders, maar er zijn zeker overeenkomsten. Wat voor mij helpt, hoeft voor jou niet te helpen, dus bewandel je eigen pad en ga opzoek naar wat voor jou werkt.

burnout

Zie jij het in de je omgeving, uitgeputte jongeren? Jonge mensen met zulke hoge doelen, of beter gezegd eisen? 

Metro heeft een enquête afgenomen onder 1816 jonge mensen tussen de 18 en 34 jaar. Hieruit is gebleken dat 63%  een psycholoog bezocht en ruim 38 procent zit nu nog in therapie. Waarom? Voornamelijk vanwege werkdruk, de druk van het sociale leven of de combinatie daarvan. 24 procent is dagelijks bang een burn-out te krijgen, 14 procent is overspannen.

Mede daarom besteed ik nu ook graag aandacht aan burn-out en omdat ik het zelf helaas ook heb mogen ondervinden.

Lieve groet,

blog

Ps : Ken jij iemand met burn-out klachten? Praat erover en mogelijk dat dit blog ook kan helpen bij het bespreken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.