beelddenken

Het kennismakingsgesprek

praktijk You&Me PsychologieEen jongen van 8 jaar komt voor het eerst bij mij in de praktijk met zijn ouders. We gaan vandaag kennismaken. Hij loopt wat achter zijn ouders aan en geeft me voorzichtig een hand. Ik zeg mijn naam en hij ook. ‘Ga lekker zitten’, zeg ik, ‘kan ik jullie wat te drinken aanbieden?’ De jongen kijkt even rond om te zien wat ik allemaal heb staan. ‘Ik heb ranja, water, thee of koffie’, geef ik aan. Hij wacht even tot zijn ouders hebben geantwoord en zegt dan dat hij niets hoeft. Ondertussen gaan ze zitten. De jongen links tegenover mij, moeder rechts tegenover mij en vader links aan de kop van tafel.

Ik zet koffie voor ouders en thee voor mezelf. Ja, ik ben een echte theeleut en lust niet eens koffie. De jongen zit tussen zijn ouders in en zegt niets. Ik vraag: ‘konden jullie het makkelijk vinden?‘ En kijk de jongen aan. Hij kijkt naar zijn moeder. Ze antwoordt dat het makkelijk te vinden was dankzij de navigatie. Altijd handig zo een ding.

Nou, daar gaan we dan. Ik vraag hoe de jongen het vindt om hier te zijn. Hij zegt dat hij het wel spannend vindt. Ik vraag of papa of mama heeft aangegeven waarom ze vandaag hier zijn. Hij aarzelt even, maar geeft dan aan dat hij nogal moeite heeft met rekenen. Mama heeft de term beelddenken genoemd, maar hij weet niet precies wat dit is.

ebook beelddenkenMoeder valt bij en legt uit dat ze mijn eerdere blogs heeft gelezen en mijn gratis e-book heeft aangevraagd. Ze herkende haar jongen er overduidelijk in. Ze wil zo graag dat hij het leuk heeft op school en dat zijn zelfvertrouwen niet nog verder afzwakt door het rekenen. Ze herkent zichzelf ook heel erg in het beelddenken en denkt dat de beelddenktraining mogelijk haar zoon kan helpen. Ik vraag of vader het ook heeft gelezen. Hij heeft het vluchtig doorgenomen en herkent zichzelf er niet in, maar zijn vrouw en zoon absoluut wel.

De kenmerken

Ouders vertellen wat zij allemaal aan hun zoon merken waardoor ze aan een beelddenktraining denken:
✴️ ‘het lijkt soms alsof hij niet de juiste woorden kan vinden om iets uit te leggen
✴️ hij heeft moeite met rekenen, vooral de verhaaltjessommen
✴️ zodra hij de logica van iets heeft gevonden, vindt hij het niet meer moeilijk
✴️ als ik meerdere opdrachten tegelijk geef is hij de eerste alweer vergeten
✴️ hij houdt erg van muziek maken en luisteren
✴️ de meester geeft aan dat hij soms zit te dagdromen en dus niet oplet
✴️ hij weet altijd precies waar wij de auto hebben geparkeerd
✴️ ook weet hij nog precies hoe onze camping eruit zag, heel gedetailleerd zelfs
✴️ moeder geeft ook nog aan dat ze zo bang is dat hij faalangstig aan het worden is
✴️ ‘we hebben altijd het gevoel dat hij het wel kan, maar dat het er niet uitkomt’.

klokkijkenZelf geeft de jongen van 8 ook aan dat hij het erg leuk vindt om dingen te bouwen, dat hij van buitenspelen houdt, maar soms ook van tv kijken. ‘De meester denkt soms dat ik niet oplet, maar dat doe ik wel. Soms zie ik gewoon heel zijn verhaal voor me en gaat het een beetje te snel. En ik kan niet zo goed klokkijken’, voegt hij eraan toe.

De beelddenktest
beelddenktraining

Nadat we elkaar beter hebben leren kennen en ik mijn vragen heb kunnen stellen om de situatie, klachten en hulpvraag helder te krijgen pak ik de beelddenktest erbij uit het werkboek ‘Rechts inhalen’ van de beelddenktraining. Tijdens de test kan de jongen zelf goed antwoord geven en soms kijkt hij een van zijn ouders even aan. Ouders vullen hier en daar aan en herkennen erg veel. De jongen mag de kruisjes optellen en komt uit op wel 16 kenmerken die bij hem passen. Vanaf 11 kenmerken heb je mogelijk te maken met een beelddenker. Ik heb er zeker te weten eentje tegenover me zitten waarbij de beelddenktraining zeker kan helpen..

Meer weten over hoe een beelddenktraining in elkaar steekt? Of wanneer je hulp kunt inschakelen? Dan verwijs ik je heel graag naar mijn blog waarin ik uitleg welke hulp kan worden ingezet voor jouw beelddenker.

Loopt jouw kind vast op bepaalde gebieden op school en denk je dat de beelddenktraining mogelijk iets is voor jouw kind? Neem vrijblijvend contact op zodat we samen kunnen kijken of er mogelijk sprake is van beelddenken. Soms zijn er maar 5 sessies nodig uit de training Rechts inhalen! en is een andere uitleg al genoeg om (verdere) achterstand te voorkomen of zelfs weg te werken.

Wil je hier meer over weten? Neem dan zeker contact op via de contactpagina of

 Bel voor een gratis kennismakingsgesprek

Op de toekomst van de kinderen!

Groetjes,

blog

Ps: ken jij iemand met een beelddenker thuis? Deel dan dit blog via Facebook of LinkedIn met degene waarvan jij denkt dat zij ook een beelddenker in huis hebben en zeker ook tips kunnen gebruiken. Hoe meer kennis, hoe meer begrip.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.