Jij kent het gevoel van angst, ik ook. Wie niet, toch?

We zijn allemaal wel eens angstig voor wat dan ook. En dat geeft helemaal niets, angst is een emotie welke bij het leven hoort. Angst kan namelijk ontzettend nuttig zijn. Denk maar eens aan een drukke weg waar auto’s snel overheen rijden. Als jij geen angst had om over te steken, dan had jij allang de keuze gemaakt om over te steken. Angst is een soort alarm van je lijf dat er iets aan de hand is en in sommige situaties dus heel handig.

Elke leeftijd kent zijn eigen angst.

angstig kind

Het ene kind is ook sneller bang dan het andere kind en daar is niets mis mee. Kinderen maken elke dag van alles mee wat ze allemaal nog moeten leren begrijpen. En elke leeftijd heeft zijn eigen angst. Denk maar aan separatieangst/ verlatingsangst, monsters onder het bed, oorlog, of het wel bij de groep hoort. Kinderen kunnen heel erg overspoeld worden door hun angsten en kunnen ze vaak niet goed onder woorden brengen.

Welke signalen zie je bij een angstig kind?

Lichamelijke signalen:

?Zweten
?Hartkloppingen
?Knikkende knieën
?Misselijkheid
?Braken
?Hoofdpijn
?Buikpijn

In het gedrag van kinderen met angst komen verschijnselen voor als:

?Weglopen
?Huilen
?Paniekreacties
?Vermijden van situaties of activiteiten

Maar wat kun je als ouder doen?

1. Hoor wat je kind zegt

Wanneer je luistert naar wat je kind zegt, voelt je kind zich gehoord. Zeg niet ‘wees maar niet bang’, maar vraag waar je kind bang voor is. Jouw kind is echt bang, de gevoelens zijn echt. En de beleving van jouw kind is niet jouw beleving.

angst kind

2. Maak het bespreekbaar

Vertel ook aan je kind dat angst heel normaal is. Gaat je kind voor het eerst zwemmen? Benoem dan ook dat het heel spannend is, dat het niets geeft en dat heel veel kinderen een eerste keer zwemmen spannend vinden. Maak de angst dus bespreekbaar.

3. Vertel waar jij vroeger bang voor was

Je kunt als ouder heel goed levelen op het niveau van je kind door zelf te vertellen waar je bang voor was toen je klein was. En of dat nou was dat je bang voor de Kerstman was of voor fietsen, uiteindelijk heb je je angst overwonnen 😉 Op deze manier laat je merken aan je kind dat angsten er mogen zijn, maar dat je er ook weer overheen kunt komen.

4. Angstige ouders kunnen tot angstige kinderen leiden

Wanneer jij als ouder wat angstig bent, merkt jouw kind dit zeker te weten op. Wanneer je zelf merkt dat je je gestrest of angstig voelt, probeer dan iemand te vinden waarmee je kunt praten. Zoek zelf ondersteuning bij een vriendin, familie of een psycholoog. Maar projecteer de angst niet op je kind.

5. Merk de signalen op

Merk je op dat je kind veel geruststelling en bemoedigende woorden nodig heeft? Of misschien hoor je je kind wat vaker praten over vage lichamelijke klachten, zoals buikpijn, hoofdpijn en misselijkheid? Dit kunnen tekenen zijn dat je kind last van angsten heeft. Hou dit goed in de gaten en onderneem actie wanneer jij merkt dat je kind vaker last heeft van angsten en deze angsten hem/ haar belemmeren in het dagelijks leven.

Ik ben benieuwd hoe jij jouw kind helpt wanneer het angstig is.
Deel jij jouw tip in een reactie om mijn rijtje aan te vullen?

Op de toekomst van de kinderen!

Lieve groet,

blog

 

Ps : Ken jij iemand die ook deze tips kan gebruiken? Deel dan dit blog via Facebook of andere Social Media. Hoe meer kennis en begrip, hoe beter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.