ACT bij kinderen en jongeren

ACT staat voor Acceptatie- en commitment therapie en is een erg praktische therapie. Stap voor stap wordt er gekeken naar waarom je bepaalt gedrag vertoont en wat hiervan de functie is, je doet het niet zomaar. Mirjam is gecertificeerd ACT4LIFE trainer

Vanuit ACT wordt ervan uitgegaan dat iedereen, naast fijne momenten, ook gedoe in zijn/haar leven heeft. Hierdoor komen er ook fijne en minder fijne gevoelens en gedachten op, wat heel logisch is. Wat we mee hebben gemaakt in het verleden, daar proberen we iets van te leren. En wat er in de toekomst gaat gebeuren, dat proberen we te voorspellen. Dit doen we om zoveel mogelijk gedoe te voorkomen, alleen kan ons brein daar weleens in doorslaan. Angst voor de angst.

Ten eerste kost het ontzettend veel energie en ten tweede levert het je uiteindelijk niets op. Aan de slag gaan om jou te veranderen, dat moeten we niet willen, je bent goed zoals je bent. Maar we kunnen wel de vaardigheden versterken en ontwikkelen om je veerkracht te vergroten, zodat je beter met het gedoe in je leven om kunt gaan. 

ACT leert je dus om mee te bewegen met dat wat het leven biedt – goed of slecht – en dus psychologisch flexibel te zijn (Samsen, 2021).   

ACT behandeling uitleg

ACT bij volwassenen

Uiteraard is ACT ook toe te passen bij volwassenen. Wanneer je merkt dat je de koers wat bent kwijtgeraakt, je niet meer goed weet wat jouw waarden zijn, wat jij belangrijk vindt, dan kan het ontzettend fijn zijn om dit samen weer uit te gaan stippelen.

In de volwassen versie wordt er gebruik gemaakt van de hexaflex. Dit klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar wanneer jij dit stap voor stap doorloopt en bekijkt voor jezelf waar je ondersteuning in kunt gebruiken, wordt vaak alles heel helder. Bij ACT staat ervaren voorop, dus niet alleen praten, maar echt gaan weer voelen. Uiteindelijk is het doel dat jij weer wat flexibeler wordt waar lukt, maar vooral dat je leert om compassie te hebben met en voor jezelf. 

hexaflex

ACT Bus Metafoor

Vaardigheden trainen

Vechten tegen gedoe in je leven kost energie en levert je weinig op. Dat inzicht is al heel wat waard, maar wat dan? Het accepteren en meedragen van lastige gedachten en gevoelens is beter, maar hoe doe je dat? 

ACT is niet alleen voor als je vastloopt, maar ook voor in het dagelijks leven toepasbaar. De therapie leert je om je hart weer te volgen, erachter te komen wat je waarden zijn, wat jij écht belangrijk vindt in het leven. Ook wanneer je gedoe tegenkomt in je leven zoals faalervaringen, verlies, ongeluk, leer jij je pad te blijven volgen door te doen wat jou helpt en het gedrag te veranderen wat jou niet helpt (Samsen, 2021). 

Wat zijn jouw waarden?

Wat voor soort persoon wil jij zijn en hoe gedraagt deze zich? Waar wil je voor staan in het leven? Wat vind je diep van binnen echt belangrijk? Hoe wil je jezelf, anderen en de wereld om je heen behandelen? Vervolgens laat je je door deze waarden leiden, inspireren en motiveren voor wat betreft de dingen die je doet.

Ons verstand (uil, gremlin, tante Truus of hoe je dit stemmetje ook noemt in je hoofd) kan ons ontzettend goed van onze waarden afhouden. Hij haalt herinneringen op van vroeger of probeert je te behoeden voor wat er mogelijk gaat gebeuren. Allemaal goed bedoelt, maar niet effectief. ACT leert je hier bewust van te worden en effectief omgaan met moeilijke gedachten en gevoelens. Ook leert het je bewuster genieten en stappen te zitten richting jouw waarden, jouw pad (Harris, 2021). Als officieel ACT4LIFE trainer hoop ik jou hierbij te mogen ondersteunen.

ACT Metafoor interne kapers


Drawing-layerExport (10)BEHANDELING
You&Me biedt zowel individuele als
systeemtherapie aan, gericht
op uiteenlopende problematiek
voor kinderen van 7 t/m 18 jaar.


Drawing-layerExport (7)WERKWIJZE
You&Me kijkt samen met jouw gezin
wat er nodig is om in de behoeften
van jouw kind te kunnen voorzien,
zodat je kind zich weer prettig voelt.


Drawing-layerExport (9)CONTACT
Zet de eerste stap in de juiste richting.
Aanmelden kan hier en ervaar zelf wat
You&Me Psychologie voor jou en
jouw kind/gezin kan betekenen.