Voorkom schoolstress

in het nieuwe schooljaar

De vakantie is bijna voorbij. Zes weken je kind(eren) thuis gehad. Blij dat ze weer naar school gaan? Dat is niet erg hoor, je bent niet de enige. 51% van de ouders vindt het namelijk wel fijn dat hun kind(eren) weer naar school gaat.schoolstress

Maar help jij je kind ook om weer te wennen en zich voor te bereiden op het naar school gaan? Uit onderzoek blijkt dat:
– 49% van de ouders eerder start met het schoolritme
– 42% van de ouders tijdig vertelt dat de school weer gaat beginnen
– 25% van de ouders in de vakantie aandacht besteedt aan schoolse oefeningen

Maar weet jij eigenlijk wat nou echt werkt voor jouw kind?

 

Als je graag wilt weten hoe jij jouw kind kunt helpen bij schoolstress en om zich goed voor te bereiden en niet te druk te maken, lees dan zeker verder.

Sowieso moet ieder kind, iedere ouder en leerkracht weer wennen na zes weken vakantie. En dat is logisch natuurlijk. Maar kinderen kunnen soms echt van slag zijn. Zes weken lang mocht je kind buitenspelen, was er geen of nauwelijks haast of stress en hoefde hij/zij niet echt iets te presteren. Maar nu voelt je kind die druk weer en dat is erg lastig voor je kind. En bij sommige kinderen kan dit lijden tot buikpijn en misselijkheid, de zenuwen gieren door het lijfje. Schoolstress dus. ‘Waar mag ik zitten en naast wie? Bij wie zit ik in de klas? En is die nieuwe juf of meester wel lief?’

En ook dat is heel begrijpelijk natuurlijk. Al zou je liever willen voorkomen dat je kind zo zenuwachtig is. Helemaal voorkomen zal niet gaan. Goede zenuwen zijn niet erg. Jij bent immers ook zenuwachtig als je voor het eerst bij je nieuwe baas moet starten.

Om te voorkomen dat jouw kind ziek wordt van de zenuwen geef ik jou hieronder 5 tips.

⭕Ritme

Begin, net als die 51% andere ouders alvast met het schoolritme weer in te bouwen. Dus op tijd uit bed, ontbijten en lunchen en in de avond weer op tijd naar bed. Gebruik de bedtijden die jij hebt afgesproken met je kind wanneer hij/zij naar school gaat. Zo kan je kind weer wennen aan deze tijden en heeft hij/zij genoeg energie om weer goed op te kunnen letten in de klas. Want ineens een hele dag in een drukke klas zitten kost veel energie.

⭕Voorbereiden

Samen met je kind kun je visueel maken wanneer het weer naar school moet. Dit kan met een planbord of een kalender die je samen maakt. Gebruik plaatjes en korte woorden zodat het overzichtelijk blijft.

Bespreek ook in welke klas je kind komt, met welke kinderen en welke leerkracht, zodat je kind dit weer vers in het geheugen heeft en niet wordt verrast op de eerste dag.

Ook is het belangrijk dat je kind van tevoren weet wie hem/haar wegbrengt en komt ophalen. Of je kind moet overblijven of niet. Zorg ervoor dat dit niet als een verrassing komt en schoolstress op komt zetten.

⭕Afspraken herhalen

Hebben jullie afspraken gemaakt voor bijvoorbeeld de tijd op de Ipad of tv kijken? Herhaal deze afspraken of schrijf ze samen met je kind ergens op. Het is belangrijk om dit te doen, voordat de school is begonnen. Je kind moet namelijk al erg wennen. Wanneer je kind thuiskomt en alle prikkels en indrukken wilt verwerken, maar te horen krijgt wat de regels ook al weer waren… Dan zal het niet heel gezellig zijn bij jullie thuis. Bespreek dus van tevoren wat wel en niet mag. Buitenspelen is sowieso erg fijn om alle indrukken los te kunnen laten.

⭕ Schooloefeningen

Ben je bang dat je kind veel is vergeten qua tafels, lezen enz.? En wil je graag nog even oefenen met je kind? Dat kan, maar zorg dan dat het op een speelse en ontspannen manier gaat. Bijvoorbeeld:
– Samen het favoriete boekje van je kind lezen
– Samen een recept koken waarbij je kind het recept voorleest en alles afweegt
– Laat je kind online rekenspelletjes spelen

Wil je kind dit écht niet? Maak je dan niet druk. De schoolmethodes zijn namelijk zo ingericht dat de eerste week vooral herhaling is van de stof van het jaar ervoor. Dus oefenen is niet per se nodig.
Daarbij groeit je kind ook door buiten te spelen, voldoende te slapen en dankzij een ontspannen vakantiesfeer. Dus mijn laatste tip:

⭕ Gezelligheid

Maak er nog een paar gezellige dagen van!

En ook voor de leerkracht een leuk blog om je te helpen bij het voorbereiden op het nieuwe schooljaar en schoolstress de kop in te drukken.

Nu ben ik benieuwd of jij ook nog tips hebt om jouw kind te helpen zich voor te bereiden en de schoolstress te verminderen. Deel jij ze in een comment?  ☟ ☟

Op de toekomst van de kinderen!
Groetjes,
blog

Ps: wil jij graag anderen helpen? Deel dan dit blog via Facebook of andere social media met degene waarvan jij denkt dat zij deze tips voor hun kind met schoolstress kunnen gebruiken.

PS: Op 10 augustus start er weer een gave Focus on the Good Challenge. Om het nieuwe schooljaar positief te starten ontvang jij geheel gratis 3 hele waardevolle video’s vol praktische tips. Doe je mee? Schrijf je dan in via deze link >> 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.