De appel valt niet ver van de boom

gezin

Je komt voor een intake, omdat je een hulpvraag hebt voor en namens je zoon van 10 jaar. En na een half uur zit je ineens over je eigen gezin van herkomst te vertellen, wat er allemaal in jouw gezin is gebeurd en dat dit niet allemaal even leuk was. Je vertelt hoe je ouders waren toen je klein was en hoe dit nu is. 

Wat je zelf hebt gemist en wat de rode draad van jullie gezin was. Dit gebeurt bij mij in de praktijk regelmatig.

Reden 1. Het gezin en het kind zijn soms enigermate elkaars symptoom.

Dus huilerig, boze buien, angstig gedrag of niet goed slapen kunnen allemaal een symptoom zijn van…. En dit kan uiteraard van alles zijn. Soms is je kind heel erg moe en weet je niet hoe dit komt. Het kan zijn dat je op dat moment zelf erg moe bent en je maar blijft doorgaan, je kind kan dit overnemen. We werken namelijk allemaal op elkaars systeem. En bepaalde thema’s blijven terugkeren.

Reden 2. Daarbij zijn gehechtheidspatronen transgenerationeel en worden dus overgedragen.

Daarom is het goed om hier ook bij stil te staan samen. En dus zit je dan als moeder ineens over je eigen gezin te vertellen. ‘Alsof je zelf in therapie gaat’, zei de moeder tijdens het gesprek. En ja, dat is soms confronterend. Je ziet ineens dat je hetzelfde doet als je moeder, terwijl je dat zo naar vond vroeger. De appel valt niet ver van de boom, ook al zou je die misschien zo ver mogelijk willen wegtrappen. 

Reden 3. Dit zorgt voor meer begrip, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen.

systeemtherapieDoor naar je gezin en jezelf te kijken krijg je ook meer begrip. En daarom vind ik het zo belangrijk om niet meteen op het symptoom te duiken en met tunnelvisie aan de slag te gaan. Nee… Ik zie het als een puzzel die we samen stuk voor stuk gaan oplossen en iedereen heeft een stukje. Daarom heb ik iedereen van het gezin nodig. Wat speelt er tussen de gezinsleden.

Reden 4. Samen gaan we kijken wat er speelt.

Niet zozeer kijken we naar de symptomen, wel met deze in het achterhoofd, maar meer wat dit symptoom kan vertellen. Niet met een beschuldigende vinger, maar met zachtheid en bereidheid om te kijken naar jezelf. Want dat is iets waar je veel moed en durf voor nodig hebt.

Reden 5. Het gaat om groei, ontwikkeling en transformatie.

Samen ‘weten we het niet’. We gaan juist samen opzoek naar krachten en oplossingsvaardigheden van jullie gezin. En zo komen we vanzelf tot waar we willen zijn. 

Meer weten over systeemtherapie? Neem eens een kijkje hier>> 

gezinstherapie

Wil je zelf hier graag mee aan de slag, maar woon je niet in de buurt? Dan is het ook mogelijk om dit online te doen met mij. Samen gaan we aan de slag met jouw gezin in kaart brengen en je gezin van herkomst. Zo krijg je direct meer inzicht én grip, wat al héél veel rust met zich mee kan brengen. Hier vind je meer informatie >> 

Lieve groet,

blog

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.